Lätt Svenska – 18 jun 2020

[00:00:10.070] Hej det här är Radio Sweden på svenska. Fredag den nittonde juni med Ingrid Forsberg och Jenni Hallberg.

[00:00:27.130] Det ska handla om resor först. Snart går det bra att resa utomlands men bara till tio länder i Europa bland annat Spanien och Italien. Det säger Sveriges utrikesdepartement UD. Tidigare har det sagt att svenskar inte ska resa utomlands alls före den 15 juli. UD har av rådet från alla resor utomlands. Men det ändras nu från den trettionde juni. är det okej för svenskar att resa till tio länder i Europa. är Spanien Italien Frankrike Grekland Kroatien Portugal Belgien Luxemburg Schweiz och Island.

[00:01:27.440] Utrikesminister Anna Lindh säger att beslutet inte beror på hur mycket smittan sprids i länderna. Det beror på hur osäkert det är att resa i länderna de här 10 länderna har öppnat sina gränser för resenärer från EU länder de har inte regler för karantän eller andra särskilda regler för resenärer från EU. Därför är det ingen stor risk att svenskar som reser dit fastnar och får problem säger utrikesministern Ann Linde till Sveriges Television SVT.

[00:02:14.330] De här länderna har öppnat upp för alla EU medborgare inklusive Sverige och då gör vi bedömningen att risken för att svenskar ska fastna i karantän bestämmelse eller att man inte kan använda transportmedel eller så där är betydligt mindre. I de här länderna.

[00:02:35.000] Utrikesdepartementet UD avråder fortfarande från att resa till andra länder i EU. Det gäller till den 15 juli. UD avråder från resor till länder utanför EU. ända fram till den 30 förste augusti. Besluten kan ändras om situationen i länderna ändras. Men alla som tänker resa måste fortsätta följa rekommendationerna och dessutom ta reda på vad som gäller i varje land säger utrikesministern Ann Linde. Hon uppmanar alla som ska resa att ladda ner appen res klar. Det är en app från UD där det finns information om olika länder säger hon till Ekot.

[00:03:36.030] Var inte era andra håll socialist. Tvätta dina händer. Stanna hemma vid minsta symptom. Det gäller också om du väljer att åka utomlands. Vi kommer se till att det finns information i vår app är ju deras klack. Eller på hemsidan. Men det är ett stort ansvar för varje individ.

[00:03:57.990] Det är inte förbjudet att resa. När utrikesdepartementet avråder men det är en stark uppmaning om UD avråder från resa kan de inte hjälpa till om man får problem dit man har rest. Alla försäkringar gäller inte om man reser till ett land som UD avråder från.

[00:04:26.580] Nu om läget med Corona. Smittan. Mer än 5 tusen personer har dött i Kuwait 19 i Sverige men det är färre som behöver intensivvård nu. Folkhälsomyndigheten tror också att det är färre som blir smittade. Folkhälsomyndigheten har gjort en undersökning på nästan tre tusen personer som har testats för Korona viruset. Bara 0,3 procent av dem var smittade i maj. I april var nästan en procent smittade. Lite fler personer än tidigare har antikroppar mot viruset lite mer än 6 procent hade antikroppar i maj mot 4,7 procent i april.

[00:05:28.580] Det visar en undersökning av flera tusen blodprover som Folkhälsomyndigheten har fått in från vårdcentraler runt om i Sverige. Det är färre som vårdas med intensivvård på sjukhus. På torsdagen var det 218 personer. Stockholm har flest patienter i intensivvård. Det är fortfarande Stockholm som har flest smittade och sjuka men nu sprids Corona viruset mycket i Norrbotten. Det ligger i norra Sverige. Den senaste veckan har många fler blivit sjuka där mest i Kalix och Gällivare. I går sa Gällivare kommun att de har en akut smittspridning i samhället.

[00:06:28.460] Kommunen stängde alla lokaler för kultur och fritidsaktiviteter. Folkhälsomyndigheten och regionerna varnar människor för att sprida smittan. I midsommar. De ber alla som känner sig lite sjuka att stanna hemma i helgen och de vill att alla undviker resor och stora fester. Anders Tegnell statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

[00:07:03.620] Ska man resa sker så ansvarsfullt hålla avstånd under resandet. När han kommer fram. Tänk på att inte trängas i stora sociala sammanhang. Undvik att bjuda in till stora fester och vara med stora fester. Det är självklart att de som tillhör olika typer av riskgrupper 70 plus och andra att det är jätteviktigt att man tänker på de här rånen men hela tiden tänkt på det här måste ha hemma. Om du blir sjuk.

[00:07:35.130] Och sist i programmet ska det handla om midsommarafton som vi firar i morgon fredag. Midsommar blir inte som vanligt i år. Det blir inga stora midsommarfirande men det blir fint väder då vill många vara ute. Men risken för bränder och olyckor ökar. Midsommarafton är en av årets största högtider i Sverige. Människor brukar samlas för att dansa kring en midsommar stång och äta sill jordgubbar och färskpotatis men också dricka alkohol som öl och nubben eller snaps eller sprit med kryddor i. I vanliga fall ordnas det stora midsommarfirandet på många platser med midsommar stång folkmusik lekar och dans.

[00:08:48.160] Men i år är alla sådana stora firandet som är öppna för alla inställda. Det kan göra att många väljer att stanna hemma i helgen men många reser bort till familj vänner och sommarstugor. Flera regioner har satt in mer kollektivtrafik än vanligt för att människor inte ska trängas. Det är bussar tåg och båtar till platser där många brukar fira midsommar i Stockholm och Göteborg går det fler båtar till skärgården. Folkhälsomyndigheten varnar människor för stora folksamlingar.

[00:09:44.680] Nu får man resa fritt inom Sverige men det är fortfarande viktigt att hålla avstånd och inte träffa äldre släktingar. Midsommarhelgen blir solig och varm. Det är stor risk för bränder på många platser i flera regioner är det förbjudet att elda. Det är också stor risk för olyckor om det händer en olycka ska man ringa till SHL:s alarm. De har nummer 1 1 2. Det är alltid fler som ringer SHL:s alarm på midsommar än vanliga dagar förra midsommar afton fick de 1000 900 fler samtal än en vanlig fredag.

[00:10:47.080] I år tror SHL:s Alarm att det blir ännu fler samtal när det är fint väder är många ute i trafiken och många dricker mer alkohol. SOS Alarm har 30 procent mer personal nu under midsommarhelgen. De måste vara beredda säger han till nyhetsbyrån TT.

[00:11:21.560] Du har hört Radio Sweden på lätt svenska med Ingrid Forsberg och Jenny Hallberg. Texterna till nyheterna finns på vår webbsida. Imorgon fredag är det midsommarafton och då är vi lediga så då kommer inga nyheter från Radio tiden på lätt svenska. Men vi är tillbaka igen på måndag och vi önskar en trevlig helg.

WordPress Cookie Notice by Real Cookie Banner