Lätt Svenska – 27 May 2020

https://www.happyscribe.co/transcriptions/a1df3070d6f4463a830c7d1b1e699572/edit_v2

 

[00:00:10.260] Hej det här är Radio Sweden på lätt svenska. Onsdag den 27 maj.

[00:00:24.460] Och det ska först handla om skolor som drivs av personer med koppling till våldsam extremism. Personer som tror på extrema åsikter och våld driver flera skolor i Sverige. Det säger Säkerhetspolisen Säpo. Säpo tycker att lagen måste ändras för att stoppa detta. När människor har extrema odemokratiska åsikter och tror på våld så kallas det våldsbejakande extremism. Det kan till exempel vara islamistisk extremism. Säpo säger att det finns ungefär 10 skolor och förskolor i Sverige som drivs av personer som tror på våldsbejakande extremism.

[00:01:26.820] Säpo säger att personer som de har spanat på och arbetat mot har kunnat öppna skolor. Hundratals barn går på de här skolorna och förskolorna säger Säpo. Flera av skolorna har uppmärksammats det senaste året. I Göteborg har en skola och en förskola stängts. Extremister kan använda skolorna för att tjäna pengar säger Säpo. Men också för att få ut sitt budskap så att de kan locka fler personer att bli extremister. Det är svårt att veta exakt hur skolorna och eleverna påverkas men det är tydligt att skolorna används för att sprida ett budskap säger Johan Olsson på Säpo till Ekot.

[00:02:23.830] Det är ju tydligt att man använder skolorna som en plattform att nå ut med ett ideologiskt budskap är tydligt att det finns kopplingar till ganska många våldsbejakande extremister från jobbar på skolan.

[00:02:34.930] Det finns förslag om att lagen ska ändras så att personer som vill driva skolor måste visa att de jobbar demokratiskt och för alla människors lika värde. Det är ett förslag från en statlig utredning som kom förra året. Säpo tycker också att lagen behöver ändras på det sättet. Personer och organisationer som är antidemokratiska ska inte driva skolor säger Johan Olsson på Säpo till Ekot.

[00:03:14.650] I grunden så behövs det finnas regelverk som gör att varken våldsbejakande extremister eller andra antidemokratiska organisationer får bedriva skolverksamhet. Skattemedel ska inte gå till att bedriva skolor som inte vilar på en demokratisk värdegrund.

[00:03:34.570] Nu ska det handla om att bli skadad eller sjuk på jobbet. Fler blir sjuka och skadar sig i arbetet. Det visar nya siffror från myndigheten Arbetsmiljöverket. Sjukdomar som stress ökar mest. Det är oftast kvinnor som blir sjuka i arbetet. Förra året skadade sig 35 tusen personer i olyckor i arbetet så mycket att de blev sjukskrivna. Det är fler än året innan. De flesta som skadar sig i olyckor i arbetet är män. Det är också mest män som dör i olyckor i arbetet.

[00:04:32.070] Förra året dog 46 personer i olyckor på jobbet. Det är färre än året innan. Det som ökar mest är sjukdomar i arbetet. Det kan till exempel vara stress och utmattning som gör att man blir sjukskriven och inte kan arbeta. Sjukdomar i arbetet ökade med 19 procent till nästan 11 tusen förra året. Det är mest kvinnor som drabbas dubbelt så många kvinnor som män blir sjuka på jobbet. Heléne Grahn är sjuksköterska. Hon blev sjukskriven för utmattning för fyra år sedan.

[00:05:26.380] Vårdcentralen där hon jobbade minskade personalen med hälften. Då blev det mer stress på jobbet och Helén Gröhn blev utmattad och sjuk säger hon till Ekot. Man halverade styrkan och lite till och då gick det inte längre utan då kraschade jag både fysiskt och psykiskt. Helén Gröhn berättar att det var kaos i organisationen på jobbet. Nya chefer hela tiden och för lite personal som jobbade. Det var en dålig arbetsmiljö och det är en vanlig orsak till att människor blir sjuka. Arbetsgivaren är ansvarig för att arbetsmiljön är bra men många arbetsgivare tar inte det ansvaret enligt Arbetsmiljöverket.

[00:06:29.930] Anna Selin eken hem är generaldirektör för Arbetsmiljöverket. Hon säger att det kan bli värre under Corona pandemin. Särskilt inom vården och omsorgen ökar stressen på jobbet. Nu. Det är viktigt att arbetsgivaren tar stressen på allvar säger Erna Selin eken hem till Ekot. Det här är viktigt att arbetsgivarna faktiskt tar tag i den oro och den stress man ser.

[00:07:12.320] Och sist om två personer som har hittat på ett bra sätt att träffas nu under Corona pandemin. Två bröder träffas varje lördag på en bro mellan Norge och Sverige. De får inte besöka varandra på grund av Corona pandemi. Därför sitter de på bron och pratar varje lördag. Det rapporterar P4 Väst. Ola och Pontus Berglund är tvillingar. Ola bor i Halden i Norge och Pontus bor i Strömstad i Sverige. De bor på varsin sida om gränsen mellan Norge och Sverige men nu kan man inte åka mellan länderna som vanligt.

[00:08:04.470] Det svenska utrikesdepartementet avråder svenskar från att resa till andra länder och Norge har stängt gränsen. Bara de som bor i Norge får resa in i landet. Sedan i mitten av mars men bröderna träffas ändå varje lördag sedan den femte april träffas de på en bro. Den heter Svinesund Sopron och ligger på gränsen mellan Norge och Sverige. Där sitter de mitt på bron och pratar och fikar. De har blivit kända som bro. Tvillingarna. Det är deras enda chans att träffas Siro.

[00:08:50.230] De pratar i telefon men det räcker inte. De behöver träffas också det säger Ola Berglund till P4 Väst.

[00:08:59.490] Det är ju vår enda chans att sitta och prata. Vi pratades vid i telefon och vi måste träffas och kunna visa att det betyder mycket för bröderna att träffas.

[00:09:11.740] Ola är den person som betyder mest för Pontus förutom hans barn. Han har ingen fru eller familj utom barnen och Ola säger han till P4 Väst.

[00:09:24.670] Ola är nog den som betyder mest för mig efter mina barn. Jag har ingen fru så att jag har haft det men nu har jag mest barnen och Ola.

[00:09:39.660] Det var Radio Sweden på lätt svenska i dag med Ingrid Forsberg och Jenni Hallberg. Du kan alltid läsa texterna till nyheterna på vår webbsida. I morgon är vi tillbaka.

 

 

 

 

WordPress Cookie Notice by Real Cookie Banner